Понеделник - Петък - 9:00-18:00

Безсъние

Истината за безсънието - причини, симптоми, лечение

БЕЗСЪНИЕ

 

Какво е безсъние?

Какво точно е безсъние? Заболяване, медицински проблем или просто временно състояние на вашето тяло. Безсъние - това е състояние, което се характеризира с трудно заспиване, често събуждане, кратък или непълноценен сън, ранно събуждане. Когато човек страда от безсъние, качеството и количеството на съня му се нарушава, а на другия ден се чувства отпаднал и уморен. Безсъние е симптом, а не заболяване. То е следствие на различни соматични и психологични фактори, като например: психически, стомашно чревни и сърдечно-съдови заболявания, болен черен дроб, проблеми с щитовидната жлеза, алергии, стрес. Състоянието на безсъние спада към голяма група болестни състояния, наречени инсомнии. Безсъние може да се появи за кратък период или пък да продължи по-дълго. Тогава се нарича хронично безсъние и е необходимо да се потърси помощ от специалист. Говорим за хронично безсъние, когато повече от три дни седмично за период от няколко месеца сънят е нарушен. Често състоянието на безсъние може да се проявява известно време, после отшумява и пак наново се възобновява.

 

Какви са симптомите на безсъние?

Безсъние 1
Безсъние - значение

Сънят е много сложен физиологичен процес, който преминава през няколко етапа. Първият – заспиването, се нарича повърхностен сън. Следва дълбок сън, а последният стадий се характеризира с бързи очни движения. Този цикъл на съня се повтаря няколко пъти през нощта и е важно да се преминава през всичките му етапи. Кои са симптомите на нарушение на този цикъл и на безсъние?

Основният симптом за безсъние е трудното заспиване, или невъзможност за достатъчно дълъг сън. Някои хора трудно заспиват, независимо колко са уморени. На сутринта се събуждат без да са отпочинали. При други говорим за безсъние, когато заспиват бързо, но се събуждат рано и не могат да заспят отново. Безсъние е и тогава, когато лесно заспивате, събуждате се много скоро, следват часове на будуване и заспивате отново чак на сутринта. Друго типично състояние на безсъние е и вариантът, в който заспивате бързо, но се будите много често през нощта, без да сте успели да заспите дълбоко. Често до безсъние се стига и когато имате физиологичен проблем – болки, сърбежи, хъркане или пък просто неудобна поза на тялото. Всички тези видове безсъние имат различна причина – физиологична или психическа. Кратък период на безсъние изживява всеки възрастен, но когато продължава по-дълго, то се превръща в здравословен проблем. Типични признаци и симптоми на безсъние също са: чувството, че не сте отпочинали на сутринта, сънливост през деня, проблеми с концентрацията, чувство на тревожност или раздразнителност.

 

Какви са различните видове безсъние?

Проблемът безсъние при всекиго е различен. С напредването на възрастта, човек се нуждае от по-кратък сън. Това може лесно да се обърка с безсъние. Статистиката показва, че жените по-често страдат от безсъние, отколкото мъжете. Някои специалисти разделят безсъние на първично и вторично. Първичното продължава дълъг период и не е следствие от конкретно заболяване. Вторичното безсъние определят като следствие от: прием на различни лекарства, употребата на алкохол, кофеин и тютюнопушене, различни сърдечни и белодробни заболявания, тревожност, стрес и депресии, промяна в мястото и навиците за сън.

Според последните класификации в медицината се наблюдава кратковременно безсъние и хронично безсъние. Кратковременното се появява спонтанно и е предизвикано от силен стрес и продължително психическо натоварване. Обикновено то отшумява с времето. Хроничното безсъние продължава поне 3 пъти седмично в продължение на 3 месеца или повече. При този вид безсъние симптоматиката е същата, но рядко отшумява само.

Медицината наблюдава и безсъние при възрастните хора. Хормонът на съня – мелатонин, намалява с възрастта. Към това се прибавя и това, че възрастните хора по-често страдат от различни заболявания, придружени понякога с болки и това често води до нарушаване на съня при тях. Наблюдава се и безсъние поради лоша хигиена на съня. Липсата на редовни часове за лягане и ставане, работата на смени, пътуване в различни часови зони, физическа активност преди сън, употребата на кафе, алкохол и тежки храни също може да доведе до безсъние.

 

Кои са възможните причини за безсъние?

Безсъние 2
Безсъние - симптоми

Много и различни могат да бъдат причините за безсъние. Една от тях е проблеми с черния дроб. Когато заспим и черният ни дроб „приспива” функциите си. „Събужда” се в ранните часове на нощта и започва основната си дейност - неутрализирането на вирусите и токсините в нашия организъм. Спазмите на черния дроб, които придружават този процес, събуждат някои хора. Проблемите с щитовидната жлеза също могат да доведат до безсъние. Но те също се дължат на недобрата функция на черния дроб. Нарушенията в храносмилателната система също причиняват неспокоен сън и безсъние. Наднорменото тегло също може да предизвика по-трудно заспиване. Епщайн-Бар вирусът изхвърля невротоксини, които стават причина за нарушение на съня. Вирусът херпес Зостер, цитомегаловирусът, HHV-6, както и различни бактерии влияят негативно на организма и причиняват безсъние. Мононатриевият глутамат и отлаганията на тежки метали в мозъка предизвикват различни обсесивно-конвулсивни разстройства, депресии и тревожност. В съчетание с различни вируси, освобождават големи количества невротоксини. А това от своя страна води до безсъние. Болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон са също сред причинителите на безсъние. Хората, страдащи от астма и сърдечни заболявания съща са подложени на риска от безсъние. Болестите, които причиняват хронични болки като артрит и мигрена също могат да доведат до безсъние. И не на последно място стресът и напрегнатият начин на съвременния живот са честа причина за безсъние. При силни емоционални състояния в кръвта се изливат големи количества адреналин, които ни пречат да заспим. Емоционалните проблеми, ежедневните натоварвания и житейските трудности също могат да ни доведат до състояние на безсъние.

 

Как да се справим с проблема безсъние?

Сънят е силно необходим за всеки човек. Когато не страдаме от безсъние, а се радваме на пълноценен и здрав сън, много по-лесно се справяме с житейските си задачи. Можем ли да предотвратим състоянието на безсъние и как? Медицински център „Епика” предлага иновативни програми и протоколи за справяне с проблема безсъние. Специалистите в медицинския център анализират подробно откъде идва състоянието ви на безсъние. Предлагат цялостна програма за възстановяване работата на черния дроб, на храносмилателната система и функциите на надбъбречните жлези, както и трайното елиминиране на вирусите и тежките метали в организма.

Протоколите, с които работи медицински център „Епика” са индивидуални, изготвят се от тричленен лекарски екип и са безлекарствени. Ако спазвате предписанията, резултатите не закъсняват. И съвсем скоро проблемът безсъние изчезва.


Какво е безсъние?
Какви са симптомите на безсъние?
Какви са различните видове безсъние?
Кои са възможните причини за безсъние?
Как да се справим с проблема безсъние?
 
Прочети още
Затвори
 

Къде да ни намерите?

Адрес
гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)
Телефони
02 820 38 55
0879 851 557
0879 853 557