Понеделник - Петък - 9:00-18:00

Депресия

Как да разберем в депресия ли сме? Симптоми, причини, лечение. Доверете се на доказаните специалисти в МЦ Епика, потърсете професионална помощ!

ДЕПРЕСИЯ

 

Какво е депресия?

Депресия 1
Депресия - значение

Как да разберем в депресия ли сме? Как се лекува? Можем ли да се справим сами или ни е необходима помощ? Как лекуват депресия в медицински център „Епика”? Депресия е усещането на тъга, отчаяние и меланхолия. Често се проявява и като безпомощност, изолация, липса на интерес и трудности в отношенията с другите. Може да имаме депресия и когато имаме чувство на безпричинно физическо изтощение, лесна умора, загуба на паметта и дори болки в мускулите, ставите и стомаха. Страдаме от депресия и тогава, когато имаме резки промени в настроението и поведението. Периоди на празнота, подтиснатост и равнодушие се сменят с гняв, раздразнителност, хиперактивност и безпричинна еуфория. Състоянието на депресия се проявява и в страх от проблемите и бъдещето, липса на увереност и мотивация, дори в мисли и опити за самоубийство. Да, депресия означава не само психически, но и физически проблем.

 

Какви са симптомите на депресия?

Депресия 2
Депресия - симптоми

Всяка депресия се проявява емоционално и физически. Емоционалните симптоми могат да бъдат най-различни. Типично е състоянието на тревожност, страх от бъдещето, чувството на безпомощност и безполезност. Често срещан симптом при депресия е и загубата на желание и интерес към дейности, които преди са доставяли удовлетворение. Песимистични настроения, мисли за самоубийство и безнадежност също са характерни при това заболяване. Ниското самочувствие, чувството на обреченост, самосъжалението и честият плач също са знак, че може би става дума за депресия. Типичните физически признаци при депресия са умора, главоболие, храносмилателни проблеми, проблеми със съня – както прекалена сънливост, така и безсъние, загуба на концентрация, пък дори и на паметта. Когато тези симптоми се проявяват за по-дълго време – няколко седмици или повече, необходимо е да потърсим първо причините за тях, а после и да се обърнем към специалист.

 

Какви могат да бъдат причините за депресия?

Депресия 3
Депресия - причини

Много са емоционалните, житейски и физиологически фактори, които оказват влияние за появата на депресия. Стресът е един от основните емоционални фактори. Силният стрес предизвиква химически дисбаланс в мозъка. Допаминът се увеличава и предизвиква чувство на неспокойствие, нервност, понякога и агресия. Развива се чувство на несигурност, страх, дори параноя. Серотониновият дисбаланс в мозъка също може да причини депресия. Друга важна причина за появата на депресия е начинът на хранене. Доказано е, че витаминният дефицит влияе силно на настроението на всеки. Витамините от групата В са много важни за мозъка. Нивото на фолиевата киселина в организма трябва също да е достатъчно високо, за да се намали риска от депресия. Липсата на магнезий също може да доведе до депресия. Прекомерното количество флуор и мазнини също допринасят за чувството на умора и подтиснатост.

 

 

Какви видове депресия има?

Депресия 4
Депресия - видове

Леките форми на депресия, характеризиращи се с флуктуации в настроенията могат да отшумят и без намесата на специалист. По-тежките случаи се определят като клинична или тежка депресия. Те продължават месеци, понякога и години и водят до много промени в живота на човек. Нуждаят се от специално лечение под контрола на опитни лекари. Биполярното разстройство е вид маниакална депресия, характерна с крайности в емоционално отношение. Изразява се в смяна на период на хиперактивност /мания/ и следващ период на отчаяние и безнадежност /депресия/. Наблюдава се и реактивна депресия, причинена от болезнен инцидент – загуба на близък, работа, болест, криза във взаимоотношенията. Този вид депресия може и да не се задълбочава. Съществуват и различни видове депресия, основани на физически дисбаланс – обикновено се дължи на химически дисбаланс в организма. Най-често такава депресия се проявява при хората на средна възраст, когато процесите в тялото се променят. Хормоналните нарушения при жените на средна възраст, болестта на Паркинсон, различни хронични заболявания също водят до трайни психични промени и от там до различни форми на депресия.

 

Как се лекува депресия?

Депресия 5
Депресия - лечение

Забързаният ритъм на съвременния живот доведе до появата на много и различни състояния на депресия. Вида и степента на всеки вид депресия определят методите на лечение. Конвенционалните методи на лечение са лекарствена терапия, психотерапия или комбинация от двата метода. Слабо изразените форми на депресия позволяват болният сам да се справи. Като промени начина си на живот и се пази от стрес. Или като смени ежедневния си режим и начин на хранене. Винаги е добре да се обърнете към специалист психиатър. Той най-добре може да определи имате ли симптоми на депресия. Каква е степента на развитието й. Да анализира причините за появата на депресия и съответно да прецени от какви методи на лечение се нуждаете. Лекарят психиатър познава добре не само симптомите на депресия, но може да повлияе и отстрани по-важното – причините за заболяването. Най-важното за всеки, страдащ от депресивни разстройства, е да получи помощ не само за физическите проявления на болестта, но и да научи техники за психологическо справяне със състоянието на депресия.

 

Лечение на депресия в медицински център „Епика” – доц. Емил Калудиев и д-р Мариам Калудиева

Депресия 6
Депресия - заповядайте в МЦ Епика

Медицински център „Епика” предлага на хората, които страдат от депресия лечение от двама доказани психиатри. Доц. Емил Калудиев е доктор по медицина и психиатър с дългогодишен психотерапевтичен опит. Професионалната му кариера започва през 1975 г. в психиатричната клиника на ВМА-София, като ординатор и продължава там 40 години. В перода 1994-2014 г. доц. Емил Калудиев е началник на клиниката. През 2012-2014 г. преподава психиатрия в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Специализирал е 6 месеца в Париж в Института за усъвършенстване на военните лекари. Доц. Калудиев има лиценз за когнитивно-поведенческа терапия – най-успешният вид психотерапия за депресия.

 

Депресия 7
Депресия - възползвайте се от нашите услуги

Д-р Мариам Калудиева е доктор по медицина, психиатър с дългогодишен опит. Работила е в различни психиатрични заведения, като най-дълго – 15 години, е била началник отделение във ВМА-София. От 2012 г. до 2014 г. преподава психиатрия в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Докторската й дисертация е посветена на ранните прояви и диагностиката на шизофренното разстройство. Д-р Калудиева прилага успешно най-новите методики в психиатричната наука. Работи в различни области на психотерапията, но предимно по метода на когнитивно-поведенческата терапия и арт-терапия.

 

Депресия 8
Депресия - професионална грижа

Доц. Емил Калудиев и д-р Мариам Калудиева се занимават с лечението на депресия; с депресивни и тревожни състояния; шизофренни, личностни и адаптационни разстройства; осъществяват психологично консултиране и съдебно-психиатрични консултации; експертна дейност и подбор на персонал.

 


Какво е депресия?
Какви са симптомите на депресия?
Какви могат да бъдат причините за депресия
Какви видове депресия има?
Как се лекува депресия?
Лечение на депресия в медицински център „Епика” – доц. Емил Калудиев и д-р Мариам Калудиева
 
Прочети още
Затвори
 

Къде да ни намерите?

Адрес
гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)
Телефони
02 820 38 55
0879 851 557
0879 853 557