Понеделник - Петък - 9:00-18:00

Псориазис

Псориазис - бичът на 21-ви век! Лечение на псориазис в МЦ Епика. Разберете повече за псориазиса и запазете час сега!

ПСОРИАЗИС

 

Какво е псориазис?

Псориазис е хронично-рецидивираща дерматоза, която най-често се проявява с изменения по кожата. Образуват се червени петна, удебеляване или плака, които могат да се разпространят навсякъде по тялото. В повечето случаи псориазис се появява по коленете, лактите, кръста, около пъпа, по главата, по гънките на тялото. Може също да се каже, че псориазис, това е прекомерен растеж на епидермиса. Псориазис не е заразна болест, противно на съществуващите заблуди. Псориазис е болест с различни по времетраене ремисии. Ето защо една от целите на лечението на псориазис е да се прилагат ефективни средства и поддържащи терапии, които да удължават ремисиите.

 

Въможни причини за появата на псориазис

Изследванията показват, че псориазис е полигенно заболяване, което се развива благодарение на отключващи фактори: инфекции, стрес, медикаменти, травми. При всеки различен тип може да са замесени различни гени. Как точно влияят тези гени все още не е изяснено. Възможно е да се унаследи повече от един тип от заболяването, при това с различна тежест. Все още остават недоизяснени причините, които предизвикват веригата от имунологични реакции в кожата, настъпва възпалителен процес и се получава псориазис. Появата му често се комбинира и с други заболявания: артрит, диабет, хипертония, болести на щитовидната жлеза, автоимунни заболявания. Въпреки че не може със сигурност да се твърди дали тези болести причиняват псориазис или са следствие от заболяването.

 

Кой и къде най-често боледува от псориазис?

Статистиката показва, че от псориазис боледува около 2.5 – 3 % от бялото население на земята или около 125 000 000 души. Хората от другите раси по-радко боледуват от псориазис. Северните нации боледуват по-често, за разлика от тези, живеещи в топли страни. Възпалителното кожно заболяване псориазис засяга почти в еднаква степен жените и мъжете, с малък превес на жените. Обикновено за първи път се появява между 15 и 20 годишна възраст или между 50 и 60 години. В последните години статистиката показва, че се разболяват и деца до 10 годишна възраст.

Климатичните фактори и генетичните особености на расата определят кой и къде боледува от псориазис. Проучванията в последните десетилетия доказват, че заболяването се влияе изключително много и от психо-емоционалното състояние на индивида.

 

Митове около заболяването псориазис

Псориазис 1
Псориазис - методи за лечение

Обикновено хората с псориазис приемат заболяването си трудно, особено когато болестта е в активната си форма. Неприятните сърбежи, удебеляването на кожата, зачервяванията и промените във външния вид, които са често срещаните симптоми, причиняват дискомфорт на всеки пациент. Много хора, болни от псориазис се притесняват при появата му да потърсят лекарска помощ. Това е много погрешно, защото бързата и навременна реакция при появата на първите оплаквания е много важна за лечението. Пациентите се притесняват и защото съществуват много митове и погрешни схващания за това какво всъщност представлява болестта псориазис. Често срещана заблуда е, че заболяването е заразно или пък алергично. Липсата на информация кара някои хора да смятат, че това е болест на кръвта или е следствие на силен стрес. Някои пациенти се страхуват, че ако им се е появил псориазис, той никога няма да изчезне. Всичко това са погрешни схващания, породени от липсата на информация. Лечение на псориазис и облекчаване на болките има. Важно е да се потърси помощта на специалист, който да определи вида на заболяването, етапа на развитие и нужната терапия.

 

Какви са често срещаните типове псориазис?

Особено важно за лечението на псориазис е да се идентифицират различните типове на заболяването. Това е основната задача на специалистите, за да изберат най-подходящата индивидуална терапия. Необходимо е да се анализират симптомите и да се знае, че става дума именно за псориазис, а не за друго подобно кожно заболяване. Ето и някои от най-често срещаните разновидности на болестта:

  • Петнистият псориазис е най-често срещаната форма на това заболяване. Характеризира се с червени, люспести и подути петна, т. нар. плаки, от няколко милиметра до няколко сантиметра. Този вид псориазис се появява на задната част на лактите, по предната част на коленете, на кръста и по-надолу. Плаките са големи, но покриват малка част от тялото.
  • Псориатична артропатия – това е вид псориазис при 10 % от случаите, съчетан с артрит. При по-тежките случаи, този процент е още по-висок. Симптомите са подобни както на ревматоидния артрит, така и на други типове. Рискът от сериозни деформации дори и инвалидност не е малък.
  • Флексуралният псориазисе по-малко люспест, но с яркочервен цвят. Появява се в гънките на кожата, по слабините, подмишниците, под гърдите, може да засегне и гениталиите. Засяга главно възрастни пациенти и по-рядко деца.
  • Точковият псориазис се разпространява по цялото тяло като масивен обрив. Среща се по-често при деца и млади хора. Този вид псориазис често се появява вследствие на инфекция и изчезва бързо. При половината от пациентите не се наблюдава повторен обрив, но е възможно той да се трансформира в друг вид псориазис.
  • Пустуларният псориазис се характеризира с кръгли жълти подутини по ръцете и петите. Обикновено от него боледуват хора на средна възраст. Необходимо е да се потърси лекарска помощ, защото пустуларният псориазис води до загуба на течности и пациентът лесно може да изпадне в треска.
  • При еритродермичния псориазис кожата също почервенява и води до загуба на течности и телесна топлина. Наложително е да се потърси помощ от специалист.
  • Изследователите посочват още и псориазис на ноктите, скалпов и лицев псориазис.Тези разновидности се появяват на посочените места. При тези видове псориазис е важно да се диагностицира правилно, защото понякога симптоматиката е подобна на други кожни заболявания.

Какво е псориазис?
Въможни причини за появата на псориазис
Кой и къде най-често боледува от псориазис?
Митове около заболяването псориазис
Какви са често срещаните типове псориазис?
 
Прочети още
Затвори