Понеделник - Петък - 9:00-18:00

Псориазис

Псориазис - бичът на 21-ви век! Лечение на псориазис в МЦ Епика. Разберете повече за псориазиса и запазете час сега!

ПСОРИАЗИС

 

Какво е псориазис?

Псориазис е хронично-рецидивираща дерматоза, която най-често се проявява с изменения по кожата. Образуват се червени петна, удебеляване или плака, които могат да се разпространят навсякъде по тялото. В повечето случаи псориазис се появява по коленете, лактите, кръста, около пъпа, по главата, по гънките на тялото. Може също да се каже, че псориазис, това е прекомерен растеж на епидермиса. Псориазис не е заразна болест, противно на съществуващите заблуди. Псориазис е болест с различни по времетраене ремисии. Ето защо една от целите на лечението на псориазис е да се прилагат ефективни средства и поддържащи терапии, които да удължават ремисиите.

 

Въможни причини за появата на псориазис

Изследванията показват, че псориазис е полигенно заболяване, което се развива благодарение на отключващи фактори: инфекции, стрес, медикаменти, травми. При всеки различен тип може да са замесени различни гени. Как точно влияят тези гени все още не е изяснено. Възможно е да се унаследи повече от един тип от заболяването, при това с различна тежест. Все още остават недоизяснени причините, които предизвикват веригата от имунологични реакции в кожата, настъпва възпалителен процес и се получава псориазис. Появата му често се комбинира и с други заболявания: артрит, диабет, хипертония, болести на щитовидната жлеза, автоимунни заболявания. Въпреки че не може със сигурност да се твърди дали тези болести причиняват псориазис или са следствие от заболяването.

 

Кой и къде най-често боледува от псориазис?

Статистиката показва, че от псориазис боледува около 2.5 – 3 % от бялото население на земята или около 125 000 000 души. Хората от другите раси по-радко боледуват от псориазис. Северните нации боледуват по-често, за разлика от тези, живеещи в топли страни. Възпалителното кожно заболяване псориазис засяга почти в еднаква степен жените и мъжете, с малък превес на жените. Обикновено за първи път се появява между 15 и 20 годишна възраст или между 50 и 60 години. В последните години статистиката показва, че се разболяват и деца до 10 годишна възраст.

Климатичните фактори и генетичните особености на расата определят кой и къде боледува от псориазис. Проучванията в последните десетилетия доказват, че заболяването се влияе изключително много и от психо-емоционалното състояние на индивида.

 

Митове около заболяването псориазис

Псориазис 1
Псориазис - методи за лечение

Обикновено хората с псориазис приемат заболяването си трудно, особено когато болестта е в активната си форма. Неприятните сърбежи, удебеляването на кожата, зачервяванията и промените във външния вид, които са често срещаните симптоми, причиняват дискомфорт на всеки пациент. Много хора, болни от псориазис се притесняват при появата му да потърсят лекарска помощ. Това е много погрешно, защото бързата и навременна реакция при появата на първите оплаквания е много важна за лечението. Пациентите се притесняват и защото съществуват много митове и погрешни схващания за това какво всъщност представлява болестта псориазис. Често срещана заблуда е, че заболяването е заразно или пък алергично. Липсата на информация кара някои хора да смятат, че това е болест на кръвта или е следствие на силен стрес. Някои пациенти се страхуват, че ако им се е появил псориазис, той никога няма да изчезне. Всичко това са погрешни схващания, породени от липсата на информация. Лечение на псориазис и облекчаване на болките има. Важно е да се потърси помощта на специалист, който да определи вида на заболяването, етапа на развитие и нужната терапия.

 

Какви са често срещаните типове псориазис?

Особено важно за лечението на псориазис е да се идентифицират различните типове на заболяването. Това е основната задача на специалистите, за да изберат най-подходящата индивидуална терапия. Необходимо е да се анализират симптомите и да се знае, че става дума именно за псориазис, а не за друго подобно кожно заболяване. Ето и някои от най-често срещаните разновидности на болестта:

  • Петнистият псориазис е най-често срещаната форма на това заболяване. Характеризира се с червени, люспести и подути петна, т. нар. плаки, от няколко милиметра до няколко сантиметра. Този вид псориазис се появява на задната част на лактите, по предната част на коленете, на кръста и по-надолу. Плаките са големи, но покриват малка част от тялото.
  • Псориатична артропатия – това е вид псориазис при 10 % от случаите, съчетан с артрит. При по-тежките случаи, този процент е още по-висок. Симптомите са подобни както на ревматоидния артрит, така и на други типове. Рискът от сериозни деформации дори и инвалидност не е малък.
  • Флексуралният псориазисе по-малко люспест, но с яркочервен цвят. Появява се в гънките на кожата, по слабините, подмишниците, под гърдите, може да засегне и гениталиите. Засяга главно възрастни пациенти и по-рядко деца.
  • Точковият псориазис се разпространява по цялото тяло като масивен обрив. Среща се по-често при деца и млади хора. Този вид псориазис често се появява вследствие на инфекция и изчезва бързо. При половината от пациентите не се наблюдава повторен обрив, но е възможно той да се трансформира в друг вид псориазис.
  • Пустуларният псориазис се характеризира с кръгли жълти подутини по ръцете и петите. Обикновено от него боледуват хора на средна възраст. Необходимо е да се потърси лекарска помощ, защото пустуларният псориазис води до загуба на течности и пациентът лесно може да изпадне в треска.
  • При еритродермичния псориазис кожата също почервенява и води до загуба на течности и телесна топлина. Наложително е да се потърси помощ от специалист.
  • Изследователите посочват още и псориазис на ноктите, скалпов и лицев псориазис.Тези разновидности се появяват на посочените места. При тези видове псориазис е важно да се диагностицира правилно, защото понякога симптоматиката е подобна на други кожни заболявания.

Какво е псориазис?
Въможни причини за появата на псориазис
Кой и къде най-често боледува от псориазис?
Митове около заболяването псориазис
Какви са често срещаните типове псориазис?
 
Прочети още
Затвори
 

Къде да ни намерите?

Адрес
гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)
Телефони
02 820 38 55
0879 851 557
0879 853 557