Понеделник - Петък - 9:00-18:00

Тромбофлебит

Какво е тромбофлебит? Какви са симптомите и причините? Какви са усложненията след тромбофлебит? Всички отговори в сайта на МЦ Епика

ТРОМБОФЛЕБИТ

 

Какво е тромбофлебит?

Тромбофлебит е възпаление на вена (флебит) придружено с образуване на тромб (съсирек) в повърхностна вена. При тромбофлебит се появява зачервяване и болка по хода на вената, локално подуване и уплътнение. Към типичните симптоми на тромбофлебит се причисляват и: дискомфорт, оток, тежест или болка, кожата над засегнатите вени е топла и зачервена. Наблюдават се остър или хроничен тромбофлебит, според начина на протичане на заболяването.

Основните причини за тромбофлебит най-често са: хронична венозна недостатъчност (разширени вени), травми на краката, генетична обремененост, някои медикаменти като орални контрацептиви или химиотерапия, обездвижване и залежаване, медицински манипулации (поставяне на абокат) и др. Клиничната картина при тромбофлебит е сходна с тази на сърдечната недостатъчност, лимфедем, хронична венозна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и др. Затова е необходимо и при най-малкото съмнение за тромбофлебит да потърсите компетентна помощ. За успешното лечение на тромбофлебит е особено важно навременното диагностициране, определяне местоположението на тромба, съпътстващите заболявания на пациента и вземането на незабавни медицински мерки.

 

Какви са симптомите при тромбофлебит?

Тромбофлебит 2
Тромбофлебит - симптоми

Симптомите при тромбофлебит са различни и се променят в зависимост от местоположението и големината на засегнатата вена. Най-често срещаните симптоми при тромбофлебит са: уплътнение и подутини по хода на вената, болка, локално, а понякога и общо повишаване на температурата.

При тромбофлебит на повърхностни вени се наблюдават подутини, които не изчезват в седнало или легнало положение. При тромбофлебит двигателните функции не се нарушават, но може да има болка при натиск или движение.

С напредване и развитие на тромбофлебит се добавят и нови симптоми. Появява се мрежа от разширени вени и зачервяване на кожата.

 

Видове тромбофлебит

В медицината са описани много и различни видове тромбофлебит. Ето и някои от типичните и често срещани случаи:

- Острата форма на тромбофлебит се характеризира с появата на остра болка, зачервяване и уплътнение и изисква незабавна медицинска помощ. Диагностицирането може да бъде лесно, с ехо-доплерово изследване от съдов специалист. Острият тромбофлебит може да бъде успешно лекуван с нестероидни противовъзпалителни медикаменти, компресивини чорапи или превръзки и антикоагуланти при нужда. Ако повърхностният тромбофлебит е близо до вливането на повърхностните вени в дълбоките, това може да доведе до усложнения като дълбока венозна тромбоза (ДВТ) или белодробна тромбоемболия (БТЕ) поради опасността от откъсване на тромб.

- Хроничният тромбофлебит не протича с ярко изразени симптоми. При този вид тромбофлебит е възможно след продължителни натоварвания да се появява болка или дискомфорт, както и слаби отоци. Такова състояние налага постоянната употреба на компресивни чорапи и прегледи при съдов специалист на всеки 6 месеца, с оглед проследяване на състоянието, адекватно лечение и профилактика на евентуални усложнения. В по-напредналите стадии заради венозния застой и високото налягане в крайника, се получава недохранване на тъканите, кожата потъмнява, изтънява и в крайните стадии се отварят рани. Лечението при хроничен тромбофлебит е по-щадящо, но изисква по-дълъг период.

 

Усложнения при тромбофлебит

Тромбофлебит 5
Тромбофлебит - лечение

Най-честото усложнение от тромбофлебит е флеботромбоза (тромбоза на дълбоките вени на долните крайници). Получава се при тромб в повърхностните вени в близост до връзката им с дълбоката венозна система. Тромб в дълбоката вена (флеботромбоза) е остро, спешно състояние, изискващо незабавна медицинска помощ и лечение. Флеботромбозата може до доведе до животозастрашаващо състояние като белодробна тромбоемболия (БТЕ). Това е тромбоза на клон на белодробната артерия и прекъсване на кръвотока към белия дроб, причините за което често могат да бъдат острият тромбофлебит, флеботромбоза и др.

Симптомите на флеботромбоза са оток на подбедрицата или на целия крайник, обемна разлика между двата крайника, понякога повече от 2-3 см, силна болка и тежест, които се усилват при изправяне. Кожата на крака е силно зачервена, лъскава и топла.

Важно е да се знае. Когато имате и най-малки симптоми или съмнения за тромбофлебит, необходимо е да потърсите медицинска помощ. Самолечението под формата на компреси, масажи или обездвижване могат само да влошат вашето състояние. Обърнете се незабавно към лекар, който може да диагностицира състоянието ви и да предложи адекватно и навременно лечение.

 

Какви са причините за тромбофлебит?

Причините за появата и развитието на тромбофлебит могат да бъдат най-различни. Най-общо могат да се определят като: наследствени – тромбофилия (сколнност към образуване на тромби); разширени вени и венозна недостатъчност; повишено кръвосъсирване; травми; продължително залежаване и обездвижване; сърдечно-съдови проблеми; различни хирургически интервеции, при които се е образувал тромб; бременност и раждане; наднормено тегло и затлъстяване; преливане на кръв и различни серуми; прием на хормонално-заместителна терапия и орални контрацептиви и др.

 

Лечение на тромбофлебит в медицински център «Епика»

Ако имате наследствена обремененост, разширени вени или сте се сблъскали с други от причинителите на тромбофлебит, най-добре е да предприемете незабавни мерки. Обърнете се към съдов специалист, който да ви посъветва какви стъпки са необходими за предотвратяване на тромбофлебит. Ако пък вече страдате от тромбофлебит, потърсете специалистите по ангиология в медицински център „Епика”.

Д-р Яир Галили – известен израелски съдов хирург, приема пациенти в медицински център „Епика” за диагностика и лечение на разширени вени по новия революционен метод – склеротерапия под ултразвуков контрол. Премахването на разширени вени по този иновативен съвременен метод е най-добрата превенция на тромбофлебит. Ако имате съмнения или вече доказан тромбофлебит, в медицински център „Епика” може да се обърнете и към доказания специалист в областта на ангиологията – д-р Антоан Спасов.

Не чакайте проблемът тромбофлебит да ви застигне, посетете медицински център „Епика” и се доверете на д-р Яир Галили и д-р Антоан Спасов.


Какво е тромбофлебит?
Какви са симптомите при тромбофлебит?
Видове тромбофлебит
Усложнения при тромбофлебит
Какви са причините за тромбофлебит?
Лечение на тромбофлебит в медицински център «Епика»
 
Прочети още
Затвори
 

Къде да ни намерите?

Адрес
гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)
Телефони
02 820 38 55
0879 851 557
0879 853 557