Понеделник - Петък - 9:00-18:00

Хашимото

Какви са причините и симптомите на Хашимото? Опитайте оздравителните програми на медицински център „Епика” и методите на новата медицина!

ХАШИМОТО

 

Какво представлява болестта на Хашимото?

Хашимото 1
Хашимото - значение

Болестта на Хашимото или синдром на Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. При него имунната система на човек атакува щитовидната жлеза. Това предизвиква нарушение във функциите й. При болестта на Хашимото щитовидната жлеза не може да произвежда пълноценно хормоните, които регулират обмяната на веществата, както и други процеси в организма – сърдечна честота, изгарянето на калориите, нивото на холестерол. При хашимото производството на хормони от щитовидната жлеза се нарушава, тя се възпалява, а понякога и подува. Възпалението води до умъртвяване на клетки в щитовидната жлеза и неспособността й да произвежда хормони. Или по друг начин казано – при синдрома на Хашимото имунната система на човек произвежда антитела и атакува собствената си щитовидна жлеза, смятайки я за свой неприятел.

Хашимото 2
Хашимото - симптоми

Причините за болестта на Хашимото могат да са генетично обусловени, хормонални или свързани с начина на живот. Болестта на Хашимото засяга жените 7 пъти повече от мъжете, предимно във възрастта между 30 и 50 г. Най-новите изследвания в медицината показват, че болестите на черния дроб влияят силно върху функциите на щитовидната жлеза и могат да бъдат причина за развитие на хашимото. Стресът и психическото състояние на човек също се отразяват на жлезите с вътрешна секреция и на целия организъм. Болестта на Хашимото е хронично рецидивиращо заболяване и е важно да се проследява с редовни кръвни тестове. Лечението на хашимото се обуславя от индивидуалното състояние на пациента и варира от хормонално заместваща терапия, до оперативна намеса. Важно е да се знае – развитието на хашимото може да се забавя с подходящ хранителен режим, промяна в навиците и различни пречистващи програми за оздравяване на черния дроб и щитовидната жлеза.

 

Какви са симптомите на хашимото?

Симптомите на Хашимото са сходни с тези на другите заболявания на щитовидната жлеза. Характерни за хашимото са: лесна умора, сънливост или пък безсъние, не е рядкост и депресия. Често сигнал за синдрома на Хашимото е промяна в телесното тегло – бързо покачване на килограми и наднормено тегло. Често срещан симптом е бледата, суха или жълтеникава кожа, изтъняване или окапване на косата. Болните от Хашимото често се оплакват от скованост и подуване на ставите, от повишена чувствителност към студа, а също и от констипация. Сигнал, че може да боледувате от Хашимото са проблеми с паметта, повишен холестерол, болка и подуване на жлезата. Други симптоми на Хашимото са забявянето на сърдечния ритъм, нощното хъркане, загрубяване на кожата, изпотяване. При Хашимото са характерни и периоди, в които щитовидната жлеза временно възвръща функциите си или дори минава в режим на хиперфункция. Типично за Хашимото, а и за другите заболявания на щитовидната жлеза са тези цикли на преминаване от хипер и хипофункция на жлезата.

Ако никога не са ви диагностицирали Хашимото, а имате някои от тези симптоми, незабавно трябва да се обърнете към специалист.

 

Как се диагностицира Хашимото?

Хашимото 3
Хашимото - диагноза

Ако имате съмнения или някои от типичните симптоми на Хашимото, първо трябва да направите консултация със специалист ендокринолог. Той ще ви направи ехографски преглед, с който да установи дали щитовидната ви жлеза е увеличена и има ли находки на Хашимото. След това се прави кръвен тест за измерване на нивото на тиреотропин – хормонът, който отговаря за отделянето на тироидни хормони. Задължително се изследват TSH (тироиден стимулиращ хормон), хормоните T3 и T4, които се отделят от щитовидната жлеза, както и други хормони и антитела, които вашият ендокринолог прецени. Кръвните тестове ще покажат какво е състоянието на жлезата и дали има наличие на Хашимото. Още повече информация за понижена функция или за Хашимото дава морфологичната диагностика с тънкоиглена аспирационна биопсия, която се провежда под ехографски контрол. В някои от по-сложните случаи на Хашимото може да се прибегне и до радионуклидно изследване или ядрено-магнитен резонанс.

 

Какви са причините за болестта на Хашимото?

Хашимото 4
Хашимото - причини

Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунната система произвежда антитела, атакуващи жлезата. Ако организмът е здрав, тези антитела помагат за защита от вируси, бактерии и токсини. Болестта на Хашимото е и следствие, и симптом, че организмът не функционира нормално. Защото щитовидната жлеза е много важен орган и е тясно свързана с работата на черния дроб и надбъбречната жлеза. За медицинската наука все още остават неизяснени причините за автоимунните заболявания, но са ясни факторите, които влияят неблагоприятно на Хашимото и другите заболявания на щитовидната жлеза. Наследствената обремененост е често срещана причина за болестта на Хашимото. Хормоналният дисбаланс също може да доведе до Хашимото, особено при жените. Наличието на паразити, гъбички и бактерии стимулира появата на Хашимото. Различни инфекции и вируси, като хеликобактер, кандида, Епщайн-Бар, ентеровируси също могат да отключат Хашимото. Нарушената чревна флора и нарушената функция на черния дроб и надбъбречната жлеза често са причина за развиване на Хашимото. Прекомерното и недостатъчното количество йод и други елементи като цинк, селен, магнезиий, също обуславя развитието на болестта. И не на последно място – стресът. Напрегнатият начин на живот се отразява цялостно на организма и също спомага за появата на синдрома на Хашимото.

 

Хранителен режим при Хашимото

Хашимото 5
Хашимото - хранителен режим

Справянето с болестта на Хашимото зависи от това до каква степен е разрушена щитовидната жлеза. Някои лекари препоръчват хормоналнозаместителна терапия, в други случаи на Хашимото се налага оперативна намеса. За съжаление щитовидната жлеза не е регенираращ орган, но може да бъде подпомагана с подходящ хранителен режим и различни средства за пречистване и облекчаване функциите на органите в човешкото тяло. Във всеки случай, ако сте болни от Хашимото, няма да си навредите, ако спазвате принципите на здравословното хранене и пиете повече вода. Разбира се и да се опитвате да намалявате нивото си на стрес, като се движите повече сред природата.

Едно е сигурно, за да намалите пораженията от болестта на Хашимото и да пречистите тялото си, добре е да изберете периодично програми за пречистване и подпомагане на организма.

 

Ако имате Хашимото - медицински център «Епика»

Ако страдате от Хашимото, опитайте оздравителните програми на медицински център „Епика”. Центърът работи по методите на новата медицина, която изповядва идеята за синхрон между ум и тяло. Специалистите в центъра съставят индивидуален протокол и оздравителен план за всеки отделен случай на Хашимото. Запознайте се с програмата „Лайвър” на медицински център „Епика” – образователн 9 или 28-дневен курс за пречистване и стабилизиране на вашето тяло. Ако страдате от Хашимото – опитайте програмите на медицински център „Епика”, където водещи специалисти ще ви помогнат да направите най-доброто за вашето здраве.


Какво представлява болестта на Хашимото?
Какви са симптомите на хашимото?
Как се диагностицира Хашимото?
Какви са причините за болестта на Хашимото?
Хранителен режим при Хашимото
Ако имате Хашимото - медицински център «Епика»
 
Read more
Close
 

Къде да ни намерите?

Адрес
гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)
Телефони
02 820 38 55
0879 851 557
0879 853 557